Hyra ut på Airbnb? 9 smarta tips som maxar dina intäkter

Tips hyra ut på Airbnb – Så lyckas du med din uthyrning

Att hyra ut på Airbnb kan vara en fantastisk inkomstkälla, men det kräver mer än att bara lägga upp en annons och hoppas på bokningar. För att lyckas behöver du planera noggrant, förstå gästupplevelsen och säkerställa att du följer gällande regler. Här är nio viktiga saker att tänka på innan du kör igång!

Innehåll – hoppa direkt till det viktiga!

1. Skatteregler – vad gäller?

Låt oss börja med det roliga… skatt! 😅 I Sverige är de första 40 000 kr av din uthyrningsinkomst skattefri. Utöver dessa 40 000 kr får du göra ett schablonavdrag på 20% av dina inkomster. Därefter beskattas överskottet som kapitalinkomst med 30% skatt.

Exempel: Om du tjänar 80 000 kr på Airbnb:

  • De första 40 000 kr är skattefria
  • Du får dra av 16 000 kr (20% av 80 000 kr)
  • Det beskattningsbara beloppet blir 24 000 kr
  • Du betalar 30% skatt på 24 000 kr, vilket blir 7 200 kr till Skatteverket

Om din uthyrning liknar hotellverksamhet kan du också behöva betala moms. Gränsen för detta ligger på 120 000 kr per år (exklusive moms). När du passerar denna gräns ska du även betala 12% moms på hela beloppet.

Vill du vara helt säker på vad som gäller för dig? Kolla in Skatteverket för de senaste reglerna.

2. Glöm inte, du driver en hotellverksamhet

Många tror att hyra ut på Airbnb är en passiv aktivitet och inkomst. Icke! Du i praktiken en hotellverksamhet, och gäster förväntar sig samma nivå av renlighet och service som när de bor på hotell. Om du inte kan, eller är intresserad av att leverera förstklassig service och upplevelse, kommer du snabbt märka det i recensionerna gästerna lämnar.

Gäster förväntar sig: 

  • Snabba svar – De vill inte behöva vänta på incheckningsinfo eller andra frågor. Sätt in dig i deras situation, de besöker en ort/stad i ett land de kanske aldrig besökt. De kan inte språket och ditt jobb är därför att förse dem med all nödvändig information så att de kan känna sig trygga. 
  • Rent och fräscht – Ett taskigt städat boende är döden för någon som har som ambition att driva ett Airbnb. Om du vet med dig att städningen inte är din grej, då ska du fundera på att köpa in den tjänsten. 
  • Bra service – Ett trevligt bemötande är a och o för ett framgångsrikt värdskap.

För att säkerställa en bra gästupplevelse bör du tänka på allt från sängkläder av god kvalitet (och utan fläckar) till en smidig incheckningsprocess. Detaljer som en välkomsthälsning eller en guide till området kan göra att dina gäster känner sig välkomna och bekväma, vilket leder till fler 5-stjärniga omdömen och mer i plånboken.

Om du inte har tid att hantera allt själv kan en förmedlingstjänst som GuestNest vara ett alternativ.

3. AirCover – vad täcks och vad täcks inte?

Airbnb erbjuder AirCover, som skyddar dig som värd vid skador orsakade av gäster. Skyddet inkluderar upp till 3 miljoner USD i skadeskydd och 1 miljon USD i ansvarsförsäkring. De är ofta bra och snabba på att betala ut ersättning vid skador, men det kan finnas vissa begränsningar.

💡 AirCover täcker:

✔ Skador orsakade av gäster
✔ Stöld
✔ Störningar som leder till avbokningar

⚠️ AirCover täcker inte:

❌ Normalt slitage (t.ex. repor på golv eller möbler)
❌ Husdjursskador om du tillåter djur
❌ Förlorade intäkter vid utebliven bokning

Vill du addera ytterligare trygghet? Då är en egen uthyrningsförsäkring ett alternativ.

4. Uthyrningsförsäkring – för dig som tar det säkra före det osäkra

Även om AirCover täcker det allra mesta kan det finnas gråzoner. En uthyrningsförsäkring är ett bra komplement för att säkerställa att du inte står utan skydd om något oväntat händer. Alla större försäkringsbolag erbjuder denna produkt och läggs på din existerande hemförsäkring. 

5. Behöver du tillstånd?

Om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt, hör med föreningen eller hyresvärden om korttidsuthyrning är tillåten. De allra flesta föreningar är negativt inställda till korttidsuthyrning men gör inte misstaget att hyra ut i smyg då det kan leda till att du tvingas lämna bostaden. 

Hyra ut på Airbnb som villaägare innebär full frihet, men det kan vara värt att informera grannarna för att undvika klagomål. En missnöjd/avundsjuk granne kan göra gästens vistelse till en mardröm (tro oss, vi vet!). 

6. Städrutiner – ska du göra det själv eller ta hjälp?

Faktum är att 80% av gästerna säger att renlighet är avgörande för om de bokar ett boende eller inte. Detta kanske låter förvånande men tänk själv hur du synar ett hotellrum när du checkar in. Airbnb-gäster förväntar sig exakt samma renlighet som du gör på sommarsemestern eller affärsresan. 

Igen, en dåligt städad bostad resulterar i negativa recensioner, färre bokningar och i värsta fall att Airbnbs algoritm sluta att visa ditt boende när potentiella gäster söker i ditt området. Därför är det värt att se städningen som en investering snarare än en utgift.

7. Prissättning – vad kan du ta betalt?

Många värdar sätter alldeles för låga priser på sina boenden. Som svensk kan det kännas obekvämt att sätta ett högt pris på sitt hem, men tänk på att ditt boende har ett värde. Låt inte jantelagen styra din prissättning – våga ta betalt för vad det faktiskt är värt!

Dynamisk prissättning handlar om att justera priser baserat på efterfrågan – högt tryck, högre pris; låg efterfrågan, lägre pris. Hotell och flyg gör det, och som Airbnb-värd kan du också använda det för att maximera intäkterna. Genom att anpassa priset efter säsonger, evenemang och marknadstrender ser du till att tjäna mer när efterfrågan är hög och fylla kalendern när den är låg.

Många använder Airbnbs egna prissättningsverktyg, men här lyfter vi varningens finger. Även om det är bättre än att inte använde något prissättningsverktyg alls, så är det värt att komma ihåg att Airbnb alltid först och främst värnar värdet gästen får på plattformen, inte värden. 

Vi rekommenderar därför Pricelabs till våra kunder. Visst, det kostar lite extra, men det tjänar du oftast in på en bokning.  

8. Gästkommunikation – hur hanterar du bokningar och frågor?

Gäster kan ha frågor eller problem när som helst – dag som natt. Om en gäst inte kan komma in i bostaden klockan 23:30 en fredag kväll, måste du vara redo att hjälpa till. Att vara snabb och lösningsorienterad i kommunikationen gör stor skillnad för gästupplevelsen och dina möjligheter som framgångsrik värd.

Vill du lyckas på Airbnb så är frasen “gästen har alltid rätt” värdefull att komma ihåg. Det är lätt att bli irriterad när man kommer hem till söndriga möbler eller fläckiga lakan. Glöm då inte att du driver en hotellverksamhet. Försök att inte ta saker och ting personligt (även om det ibland är svårt) och – för guds skull – svara aldrig på en gästs recension i en defensiv ton. Potentiella gäster ser vad du skriver och de allra flest vill inte boka en vistelse med en värd som upplevs som svår att ha att göra med. 

9. Bilder & beskrivning – sälj in ditt boende!

Att anlita en professionell fastighetsfotograf kan kosta några tusenlappar, men det är en investering som snabbt betalar sig genom fler bokningar. Professionella bilder gör att din annons ser mer attraktiv ut och kan öka din beläggning betydligt.

Här följer några tips om du vill ta bilder själv med din smartphone:

  • ☀️ Nyttja dagsljuset – Fota alltid under dagen och undvik starka ljuskällor som kan skapa skuggor.

  • Håll kameran stabil – Stöd armbågarna mot kroppen eller använd en plan yta för att undvika suddiga bilder.

  • 📏 Fotografera från höften – Det ger en naturligare vinkel och får rummet att se större ut.

  • 🖼️ Ta bilder i brett format (landskap) – De flesta plattformar visar bilder i brett format, så se till att dina bilder ser bra ut.

  • 🔍 Fokusera på detaljer – Fota både helheten och närbilder på exempelvis sängkläder, kaffehörnan eller en fin utsikt.

  • 🚮 Undvik röriga ytor – Ta bort personliga föremål och se till att allt ser rent och välkomnande ut.

  • 🌄 Använd HDR-läge – De flesta mobilkameror har ett HDR-läge som hjälper till att balansera ljus och skuggor för en bättre bild.

  • 📷 Ta flera bilder per rum – Visa upp olika vinklar och detaljer för att ge en rättvis bild av boendet.

Redo att starta ditt Airbnb? Att hyra ut på Airbnb kräver mer än bara en ledig bostad – det handlar om att planera smart, sätta rätt priser och skapa en gästupplevelse som leder till bra recensioner. Genom att följa dessa 9 tips kan du maximera din intäkt, undvika vanliga fallgropar och göra din uthyrning både enklare och mer lönsam. Lycka till! 🚀

AirBNB Management och konsulttjänster

Vi kan hjälpa dig att nå dina mål genom att hyra ut din fastighet på Airbnb. 

© 2024 GuestNest. Alla rättigheter förbehållna.